Skip to content

Podium Free work + collaboration

“Theaters Tilburg nodigde de fotografen van het collectief uit om te verbeelden wat hen opvalt, verrast, verwondert en inspireert.  Het bijzondere resultaat is te zien in een speciaal voor het jubileum samengestelde foto-expositie met bijgaande publicatie.

Fotografencollectief Föhn werd opgericht in 2008. Aan deze expositie doen zes van de tien leden van dit collectief mee n.l.: Anjes Gesink, Claudia den Boer, Erik Klein Wolterink, Lisa Jacobs, Mariska van Zutven en Ria Kock.

Erik Klein Wolterink wekt het terrein van 1958 waarop de schouwburg werd gebouwd, weer tot leven, vermengt heden en verleden. Anjes Gesink laat de opperste concentratie zien van verschillende dansers die optraden in de schouwburg, van de opwarming tot de ontlading na de voorstelling. In de foto’s van Lisa Jacobs krijgen alledaagse zaken in de schouwburg hun eigen podium, we zien hoe zelfs een opslagruimte iets theatraals krijgt en hoe alles in het gebouw “theater ademt”. Het grote, lege podium van de schouwburg zonder theatrale aankleding fascineert Claudia den Boer. Elk detail van deze bijna industriële ruimte is naakt en puur gefotografeerd. Hier wordt de schouwburg ontmaskerd. Geïnteresseerd in hoe en waar mensen leven, wonen, werken en ontspannen, heeft Ria Kock de sfeer van het interieur willen vastleggen, daarbij gebruik makend van het bestaande licht. De trappen in het gebouw spelen in haar verhaal de hoofdrol. Mariska van Zutven heeft Jan Starink en Tonny Geelen geportretteerd, twee mensen die de inspirerende kracht van de nieuwe schouwburg, 50 jaar geleden, van dichtbij hebben ervaren.”

 

De publicatie kwam tot stand met steun van Provincie Noord-Brabant, Theaters Tilburg, Gemeente Tilburg, AKV|St.Joost, School voor Fotografie, DAT-architecten, Broese & Peerbeboom en Studio Boink.

Voorwoord door Tilburgse stadsdichter Cees van Raak
Grafisch ontwerp: Studio Boink
Druk: Broesse en Peereboom, Breda
Uitgever: Pix4Prof, Tilburg
ISBN: 978-94-6032-015-6
Formaat: 30 x 40 cm
Oplage: 500

Podium is ook door een jury geselecteerd, anoniem gekozen, en tentoongesteld bij de Zomerexpo van 2011 bij het Gemeentemuseum in Den Haag.

Cookies are used on this website

Please confirm, if you accept tracking cookies from this website. You can also decline the tracking, so you can continue to visit this website without any data sent to third party services. Check the privacy policy for more information.